Uradno spletno mesto Društva za promocijo športa Slovenije     SLO  ENG
 
   
 
Naslednji dogodek: Zmagujmo z žogo - 19.9.2020
NOVICE
O NAS
SPORTFORUM EKIPA
ÄLANSTVO
PRIDRUŽITE SE NAM
GOSTILI SMO
PARTNERJI / SPONZORJI
PRESS
SPONZORSTVA
GALERIJA
AKREDITIRAJTE SE
PRIREDITVE, NOÄITVE
VIDEOTEKA
UGODNOSTI ÄLANOV
PRETEKLI DOGODKI
MEETING POINT
KONTAKT
 
NAPOVEDNIK
Arhiv
 
   
Novice
 
VroÄa razprava o slovenskem alpskem smuÄanju
30.01.2010

V ponedeljek, 25. januarja 2010, je v Austria Trend Hotelu potekal šesti SportForum z naslovom »Alpsko smuÄanje-izzivi prihodnosti?«, ki se ga je udeležilo veÄ kot 50 ljubiteljev smuÄanja. Glavni gostje so bili Andrej Jerman, Filip Gartner, Matjaž Šarabon, dr. Milan Žvan in Dušan BlažiÄ, veÄ kot dve uri dolgo debato pa je vodil legendarni Oto Giacomelli.

Na zaÄetku smo se dotaknili priÄakovanj na bližnjih olimpijskih igrah, o katerih pa ni noben želel preveÄ govoriti, saj je znaÄilno, da na najveÄjih tekmovanjih zmagujejo nefavoriti. Matjaž Šarabon je bil najbolj konkreten in razkril ambiciozen cilj SZS v Vancouvru - dve kolajni! V nadaljevanju pa se je razprava prevesila na stran samih razmer v slovenski smuÄariji, od otroških selekcij dalje.

Filip Gartner je postregel z nekaj strokovnimi nasveti glede samega treninga, med drugimi o priporoÄenih 115-ih snežnih dni profesionalnih smuÄarjev in izpostavil, da je prav veleslalom tista osnovna disciplina, ki bi jo morali obvladati vsi smuÄarji, s Äimer so se strinjali vsi prisotni. Dušan BlažiÄ iz tekmovalne službe Elana je izpostavil primanjkovanje terenov oz. poligonov, kjer bi naši smuÄarji lahko neovirano trenirali, medtem, ko je dr. Milan Žvan na oÄitke o zgodnjem selekcioniranju odgovoril, da je pri nas le-to logiÄno, saj si v Sloveniji enostavno ne moremo privošÄiti, da bi delali tako kot to poÄnejo Avstrijci, ki imajo 100 tisoÄ smuÄanja željnih otrok. Matjaž Šarabon, ki je bil deležen nekaterih oÄitkov o naÄinu delovanja SmuÄarske zveze Slovenije, je ob zakljuÄku dejal, da so se vrednote v zadnjih desetih letih korenito spremenile ter slednje podkrepil s primerom, ko se otrokom niti zdaj, ko je dovolj snega, ne ljubi na bližnji hrib, ampak so raje doma pred raÄunalnikom in to je eden od vzrokov za pomanjkanje podmladka.

VroÄa »debata« se je kar nekaj Äasa »vrtela« okoli stroškov treningov (okoli 6000 € na sezono), ki jih dolgo nosijo starši  in zaradi tega bolj pritiskajo na otroke, kot tudi na trenerje, v želji po Äim boljšem rezultatu v Äim krajšem Äasu. Že zelo zgodaj hoÄejo odmevne rezultate, kar pa pogosto povzroÄi, da se otroci naveliÄajo smuÄanja in odnehajo še pred vstopom na najvišjo raven.

Po koncu SportForuma smo med udeleženci izžrebali tudi nagrejence, ki so prejeli vstopnice za pokal Vitranc in druge praktiÄne nagrade, ki jih je prispeval Elan. Ta je med drugimi na dogodku predstavil tudi smuÄi za naslednjo sezono, ki so požele veliko zanimanja, predvsem med prisotnimi strokovnjaki.

Ostalo je še veliko odprtih vprašanj, na katere bomo iskali odgovore v prihodnosti. Vsem, ki ste dogodek zamudili, pa sporoÄamo, da ekipa SportForuma že 17. marca pripravlja nov »event«, katerega tema se bo tokrat dotikala slovenske moške in ženske odbojke.

 
 
   
   
 

SportForum Slovenija

Društvo za promocijo športa Slovenije

Tel: ++386 (0)51 262-407
Fax: ++386 (0)5 630-67-01
E-mail:

 
   
   


©SportForum.si   Vse pravice pridržane